Geplaatst op 1 reactie

koelkastzonnepaneel

1 April, 🐸 in je bil!

We zouden je graag helpen om energie te oogsten met je koelkast maar helaas, het lampje gaat vanzelf uit als je de deur dichtdoet. Dit kun je controleren door met je telefoon een video-opname te maken,  hem in de koelkast te leggen en de dender dicht te doen.

Wil je nog veel meer praktische tips en inzichten over je huis dan kan je ons e-book aanschaffen. Het staat boordevol praktische infomatie die je helpt zelf een verduurzamingsplan voor je woning te maken.

Met de code kikkerinjebil kan je op 1 april het e-boek  aanschaffen voor maar €10.

Veel leesplezier!

Lars en Felix

Geplaatst op 11 Reacties

Klustips om veel aardgas te besparen

Nu met de historische explosie van de gasprijs krijgen we veel vragen over hoe je snel veel aardgas kunt besparen. We komen bij onze woningopnames dagelijks veel creatieve oplossing (en terugkerende problemen) tegen. Hier een lijst die ik zal aanvullen als er me meer te binnen schieten of te horen krijg. Ik hou even niet bij of de totale kosten nu 10, 100, 1.000 of €10.000 zijn maar ik zal proberen de goedkoopste oplossingen hoog in de lijst te houden.

Belangrijk: veel van de tips hebben betrekking op het dichten van kieren. Zeker als je open verbrandingstoestellen in huis hebt zoals keukengeiser, open haard, gaskookplaat of VR-ketel MOET je minimaal een koolmonoxidemeter hebben EN een raam open zetten als je zo’n toestel gebruikt!

Eigenlijk niet echt een tip maar meer common sense: elke graad lager verwarmen bespaart plusminus 7% aardgas. Een trui en lekker warme sloffen kosten een fractie van die 7% besparen.

Tip 1: Koop daarom ook een CO₂-meter die aangeeft of je voldoende ventileert. Zo’n apparaat moet eigenlijk altijd onder de 1000 aangeven.

Tip 2: Zet de ketel op een zo laag mogelijke aanvoertemperatuur. 80 graden is maar zelden nodig, verlaag elke week met 5 graden tot je op een punt komt dat je denkt … dit gaat niet goed meer. Let op: je huis zal trager opwarmen maar wel efficiënter verwarmd worden.

Tip 3: koop een spaardouchekop want tapwater opwarmen van 10 naar 60 graden vreet energie. Als je de hoeveelheid water die je opwarmt halveert halveert ook de hoeveelheid gas die je daarvoor nodig hebt. Als het na de aanschaf van de douchekop opeens veel langer duurt voor de douche warmer wordt dan weet je dat je goed bezig bent, want het water stroom met halve snelheid van de ketel naar de badkamer. Vervolgtips: samen douchen (gezellig!) en douche uit tijdens inzepen.

Tip 4: Stel de slotplaat van de voordeur strakker af als die dat toelaat.

Tip 5: een deurdrangertje van een paar euro die de deur naar de gang dicht duwt. Als je een poes of hondje hebt: kattenluikje in de tussendeur.

Tip 6: Een zwaar gordijn naar de zolder houdt de warmte in ieder geval op de warmste verdiepingen want op zolder, oef, daar zitten echt verreweg de meeste kieren. Ik heb ook hele mooie oplossingen gezien met een schuifdeur naar de zolder.

Tip 7: Ga de kieren en gaten in het dak dichten. Koop een type flexibel blijvende pur (flexpur) en luchtdichte tape (geen ducttape want die verdroogt) om de volgende plekken af te dichten.

(Om ze op te sporen: zet de afzuigkap op maximaal en de afzuiging in de badkamer/wc . Hierdoor creëer je een beetje onderdruk waardoor je tocht opwekt, die je zeker als het ‘s avonds wat kouder wordt, makkelijk met je hand kunt voelen. Alternatief is een roodstaartje gebruiken)

* de rand waar dak en vloer bij elkaar komen. Let op, je hebt hier twee naden vlak bij elkaar: de balk die op de vloer ligt (de “muurplaat”) heeft vaak ook nog een kier waar onderdoor lucht lekt.

* de rand waar dak en muur bij elkaar komen

* de nok

* de randen rond dakkapel en dakraam

* de doorvoer van de cv-ketel en afvoerbuizen riool en ventilatie

* soms/vaak zit er nog een gat van 20×20 uit de tijd dat cv-ketels hun lucht van de zolder betrokken

* de naden tussen de dakplaten

* de balkkoppen van de gordingen die de muur in gaan (deze afplakken, niet purren)

Zo…. Dat waren er maar een paar, echt het dak is zelfs bij nieuwbouwwoningen vaak nog steeds een gatenkaas.

Tip 8: vaak is de afdichting van het ventilatieluikje van het Velux-dakraam verdroogd en verkruimeld. Bij Velux kan je zo een nieuwe afdichting bestellen.

Tip 9: De meterkast is vaak een gigantisch luchtlek, vooral als je een kruipruimte en/of houten verdiepingsvloer hebt. Let op: Officieel moet je boven en onder 100 vierkante centimeter ventilatie in de meterkastdeur hebben vanwege eventuele gaslekkage die kan ontploffen als een automaat vonkt én de gasmeter lekt (er wordt landelijk niet bijgehouden of dit ooit gebeurd is maar zo zijn de landelijke regels gemaakt). Ik tref maar hoogst zelden een veilige meterkast aan die hier aan voldoet. Het kan echt uit om proberen de luchtlekken langs alle leidingen door vloer en plafond af te dichten als je zo’n lekke meterkast hebt. En als je gasmeter uiteindelijk de deur uit is mag je eenvoudig de meterkastdeur dicht maken. De gasmeter had sowieso nooit bij de elektra geplaatst mogen worden.

Tijdens het doen van luchtdichtheidsmetingen plak ik de meterkast trouwens wel tijdelijk af om te laten zien hoe groot de luchtlekkages zijn. Maar dat haal ik na een kwartier weer weg.

Tip 10: Met Buva-Solidseal heb je echt goede en langdurig afsluitende tochtprofielen. Het is even een uurtje klussen per raam/deur maar echt de moeite waard!

Tip 11: De gaskookplaat vervangen door een inductiekookplaat. Dit is natuurlijk best een ingreep maar als je er toch aan begint dan is dit misschien het moment om de meterkast gelijk helemaal toekomstklaar te maken, dat scheelt in de toekomst 5x voorrijkosten als je nu de volgende groepen alvast laat plaatsen: overspanningsbeveiliging, koken, warmtepomp, laadpaal, zonnepanelen en waarom niet ook vast een accu, die komt toch binnen 5 jaar.

Tip 12: Een terugslagklep in de afvoer van afzuigkap. Koop gelijk een goede, die kost een paar tientjes meer dan de plastic klepper die niks doet maar dan heb je ook echt geen tocht meer uit de afzuigkap. (De filters trouwens 1x per maand in de vaatwasser).

Tip 13: Dakisolatie. Als het dak nog niet geïsoleerd is dan kan dat zeker veel opleveren. Zorg wel dat je een goed dampscherm goed luchtdicht aanbrengt want je wilt geen condenserend woonvocht achter je isolatie. Dat dampscherm is ook gelijk een heel goede luchtdichting dus je slaat er twee vliegen in 1 klap mee. Zelf ben ik fan van biologische isolatiematerialen als vlas, cellulose en houtvezel omdat je daar gelijk veel CO₂ mee vastlegt.

Tip 14: Het Luik naar de kruipruimte van een goede kaderdichting voorzien, of gewoon dichtplakken als je hem nooit gebruikt.

Tip 15: Als je nog ouderwets dubbelglas hebt in de woonkamer (te zien door met je telefoon een flitsfoto vlak bij het raam te maken en te kijken of alle reflecties dezelfde kleur hebben) dit laten vervangen door HR++ glas met warm edge afstandhouders. Let op: HR++ mag die naam al dragen bij een U-waarde van 1.2 maar je hebt al HR++ glas met een U-waarde van 0,8, dat scheelt nog eens 30% warmteverlies. Kies dus Zo Goed Als Redelijkerwijs Kan (ZGARK).

Inmiddels zijn er twee leveranciers (AGC en BENG-glas) van vacuümglas van 8mm dik met U-waardes van 0,7-0,45. Daarmee kan je in bestaande kozijnen isolatiewaardes halen die beter zijn dan Triple glas.

Tip 16: een stuk radiatorfolie of alufolie onder het tapijt/vloerkleed bij je reguliere zitplaats straalt de warmte van je voeten terug, heel comfortabel en gratis warmte.

Tip 17: Op badkamers kan je met een badkamer-veilige straalkacheltje in een paar seconden prettige warmte. Dan hoeft niet de hele dag de verwarming aan om het daar warm te stoken. (Aanrader)

Tip 18: Door je verwarmingssysteem waterzijdig in te regelen zorg je ervoor dat elke radiator de hoeveelheid water aangeboden krijgt waar hij voor ontworpen is. Opmerking: in veel jaren ‘60, ‘70 en ‘80 woningen zien we erg veel verouderde en gecorrodeerde leidingen. Zet die maar eens op de onderhoudslijst, dit is er eentje om mee te nemen bij het waterzijdig inregelen want daarbij zullen veel vastgeroeste radiatorknoppen ontdekt worden. Laat meteen een goede vuilvanger plaatsen.

Tip 19: Haal de radiatorombouw weg (sorry alle woonprogramma’s van Nederland) want als de radiator zo lelijk is dat ie uit zicht moet dan moet hij onderhouden worden. Vervang hem door een laagtemperatuur convector en kies hem zo groot als mogelijk omdat je daarmee de aanvoertemperatuur van de cv nóg verder kunt verlagen.

Tip 20: De vloer isoleren. Als je een kruipruimte hebt met een ongeïsoleerde vloer dan kan je die heel goed isoleren. Wel zorgen voor twee zaken: goede ventilatie aan voor en achterzijde van de woning en met dik landbouwplastic de bodem afdekken zodat er geen water meer kan verdampen. Daarna kan je of de onderkant van de vloer isoleren met gesloten cel isolatiemateriaal of isolatiechips (een lekker dik pak van 20-30 cm.

Tip 21 : Koken …. Uit grootmoeders tijd: een hooikist gebruiken om gerechten te garen (= aan de kook brengen en dan goed geïsoleerd een poos wegzetten. Daaraan verwant: 100=100, ofwel, als water kookt dan heeft het geen zin de vlam hoog te laten, draai hem zover terug dat er nog NET kleine belletjes zijn, het gerecht dan net zo gaar als op vol gas doorblazen. En daaraan verwant: de onvolprezen snelkookpan om aardappels snel te garen.

Een kleine inductiekookplaat is voor kleine huishoudens ook een uitkomst. Handig, snel en veel zuiniger dan aardgas omdat de kookwarmte in de panbodem wordt opgewekt.

En hier mag ook niet onvermeld blijven dat bijvoorbeeld vegetarische qipstuckjes veel sneller garen dan doodgemaakte dier. Het is gezonder, er zit geen salmonella in en voor de planeet is het ook een verademing.

Tip 22: Tesa raamfolie om oud enkel glas van een isolerende luchtlaag te voorzien.

Tip 23: Zonne-energie oogsten in de winter als de zon op de ramen staat, als de zon onder is de gordijnen dicht. En hier in Limburg doen we de rolluiken omlaag die een dikke laag stilstaande isolerende lucht buiten het glas verzorgen.

Tip 24: Behandel deuren naar koude ruimtes (schuur, garage, bijkeuken, kelder) als buitendeur qua tochtprofielen want er komt vaak veel kou en tocht vandaan.

Tip 25: de kier onder de voordeur (de achterdeur sluit vaak veel beter vreemd genoeg) kan je goed luchtdicht maken met een valdorpel. Dit is wel een klusje waar je handig voor moet zijn helaas.

Tip 26: Als je een nieuwe ketel hebt maar nog een ouderwetse aan/uit-thermostaat vervang die dan door een modulerende thermostaat. Deze laat de ketel zachter branden als de ingestelde temperatuur bijna is gehaald waardoor hij efficiënter brandt.

Ik zal dit lijstje aanvullen als er nog meer tips en inzichten binnenkomen.

Succes met Klussen!

Lars

(Als je zo ver gekomen bent en je vindt dit zinvolle tips, misschien wil je dan wel op mij stemmen voor de Duurzame 50?)

https://www.duurzaamgebouwd.nl/stem-op-je-favoriet-voor-de-abn-amro-duurzame-50-2021

Dankjewel!

PS. Het hoe en waarom van alle tips staan uitgelegd in ons doe het zelf eboek Paris Proof Plan:

Paris Proof Plan – Het eBoek

Geplaatst op 12 Reacties

Het PPP eBoek is af!

Dit weekend is het boek eindelijk zover af gekomen dat je het “af” zou kunnen noemen. Wat twee jaar geleden in de kerstvakantie begon als een plotseling helder inzicht  is nu helemaal gevuld. we willen iedereen die  vanaf het begin geholpen heeft, door een half  boek te kopen in het vertrouwen dat het ooit af zou komen, van harte bedanken.

De manier van denken (“Maak een eigen plan waarin je respect toont voor de wetten van de natuurkunde”) spreekt heel veel mensen aan. En dat geeft energie om het te blijven updaten met nieuwe inzichten en voorbeeld-inzicht-rapportages uit onze adviespraktijk.

De website bezweek zondag zowat toen we meldden dat het boek af was dus die hebben we grondig onder handen genomen, alle ballast overboord voor een vlotte browse-ervaring.  Ook dat lang lopende project is dus eindelijk afgerond!

Om het te vieren is er deze week een actiecode waarmee je 25% korting krijgt op de aanschaf van het boek.

Actiecode : hetboekisaf

bedankt voor jullie support!

Team Paris Proof Plan

Lars Boelen & Felix van Gemen

 

 

Geplaatst op Geef een reactie

Slimme Stappen in SBS6 – Green Make Over TV

Op zondag 25 oktober maakt de Huisfluisteraar zijn opwachting in een aflevering van The Green Make Over.

In Hoofddorp bekeken we een woning van boven tot onder en luisterden naar de bewoners om te leren wat er allemaal speelde. In deze woning was dat een nogal wat. Zo was er het nodige mis met leidingwerk (riool en verwarming), de CV-ketel, de ventilatie en isolatie. ook buiten de woning was er nogal wat aan de hand want deze wijk ligt onder een aanvliegroute van Schiphol wat tot zwarte was, lawaai, fijnstof en gezondheidsklachten leidt.

De aard van the Green Make Over is “kleine dingetjes doen om mensen in beweging te krijgen” maar ik kon niet anders dan een integraal plan maken voor deze woning en de verkregen inzichten delen met de bewoners.

Update 5-11-2020: In deze video met energieverkenning leggen we uit hoe we tot onze inzichten voor een plan kwamen.

Incubatietijd

Normaal als wij plannen maken gaat er daarna een incubatietijd in waarin mensen rustig gaan nadenken over wat wij zagen en wat ze eigenlijk zelf willen. Hier ging dat anders (zo gaat dat met TV) en was een week later al een compleet ventilatiesysteem aangelegd door de toppers van Schimmel Installatietechniek. Wow… zoveel dadendrang maken we niet vaak mee :-).

Uitzending

De uitzendingen is nu hier teug te kijken

Super leuk om een keer mee te doen en bedankt voor je spoedcursus TV-presenteren Gwen :-). En volgend jaar nemen we de tijd voor integrale plannen!

*** KORTINGSAKTIE ***

Speciaal voor de kijkers hebben we deze week een KORTINGSCODE (greenmakeover) waarmee je het Slimme Stappen Plan, waarin de werkwijze uitgelegd staat, tegen sterk gereduceerd tarief kunt kopen.

Lars Boelen, Huisfluisteraar

 

PS. Voor alle bestaande lezers : er is vandaag ook een grote update online gezet, te vinden in winkel/downloads.

Geplaatst op 4 Reacties

Gastblog: Ik verbind

Onze regelmatige terugkerende gastblogger Willem Boeke verving onlangs zijn energieverbruikmeetsysteem / prestatielogger. Hij vertelt over zijn ervaring met het wisselen van het systeem want de oude werd niet meer ondersteund. Het is een interessant blog dat bij mij de vraag opriep waar je eigenlijk de grens wilt trekken tussen meten en bedienen want de verleiding om er ook domotica-achtige zaken mee te gaan doen is wel groot. In dit blog veel aandacht voor 1 merk, 1 product, gewoon om te laten zien dat echte mensen met echte afwegingen zitten en er uiteindelijk keuzes gemaakt moeten worden. Wij als Paris Proof Plan hebben geen relatie met dit merk, de fabrikant of de levererancier.

The floor is yours Willem!

Ik verbind…

Dat is de letterlijke vertaling van de Latijnse productnaam IUNGO. Een chique naam. Overigens op internet blijkt dat veel meer bedrijven en producten deze statusverhogende academische naam voor “verbinding” hebben gekozen.

Sinds 2013 mat ik mijn energieverbruik per verbruiker met PLUGWISE. Ook zo’n prachtige naam met een impliciete verwijzing naar wijsheid. Maar helaas, na ca 7 jaar trekt PLUGWISE de Plug eruit: Je kunt nog een “Adam” (mijn associatie: heeft niet veel om ’t lijf…) kopen om je Gas-CV thermostaat te kunnen monitoren, maar de “Stretch” die de energiemetingen per verbruiker registreerde is, zeg maar, “uitgerekt”; wordt niet meer ondersteund. Jammer.

Of toch niet?

De keuze

Het einde van PLUGWISE noopte mij om rond te gaan snuffelen op https://www.energieverbruiksmanagers.nl/ en na het nodige zoekwerk kwam ik uit op www.IUNGO.nl.

Qua specs leek dat toch wel een verbetering. Zo worden de data, in tegenstelling tot PLUGWISE, lokaal opgeslagen. Een andere aardige bijkomstigheid: Nu kon ik ook de watermeter in het meetprogramma opnemen. En bovendien: Had www.larsboelen.nl niet net de “Nationale nulmeting weken” uitgeroepen?

IUNGO is redelijk betaalbaar en is voor iemand die een beetje handig is volledig zelf te installeren.

En als je alles ineens bestelt geeft de club uit Zwolle ook nog een kleine korting.

IUNGO verbindt niet alleen diverse apparaten met elkaar, maar ook verschillende marktpartijen, waaronder www.Plushuis.nu. Plushuis past het systeem toe in het kader van de Wet op de Kwaliteitsborging: aantonen dat je installaties in de praktijk van jouw huis doen wat ze claimen.

De bestelling

Om te beginnen is uiteraard de IUNGO controller nodig. Ik bestelde 12 Qubino plugs (lekker klein en toch geschikt voor 16 A; mede daarom ook geschikt voor mijn warmwater luchtwarmtepompje). Verder de Sensus MS8100 watermeter met bijbehorende “breakout box” om de pulsen van de watermeter via de P1 kabel aan de controller aan te bieden. Dan nog een 3-fase kWh meter SDM630 V2 voor de warmtepomp en 3x een 1-fase kWh meter SDM120 van Eastron. De enkel-fase meters zijn resp. bestemd voor de 2 WTW units in mijn huis en voor het bijgebouw waar ook de (1-fase) lader voor de auto zit. De bruto zonnepanelen-opbrengst wordt al via de SMA-omvormer en “Sunnyportal” bijgehouden. Bij de kWh meters hoort nog het Modbus usb-stick pakket om de Modbus kabel van de in serie geschakelde kWh meters aan te sluiten op de IUNGO controller.

Wat me nog enig zoekwerk opleverde was het vinden van een passende dinrail montagedoos om althans 2 van de 3 enkelfase meters en de 3-fase meter te plaatsen, samen is dat 6 DIN-modules breed. Uiteindelijk koos ik voor de SEP-S6 opbouwkast voor € 4,30. Maar daarin moet je dan nog wel zelf sparingen aanbrengen voor de aan te sluiten pvc-buisjes en voor de Modbus-signaalkabel(s). De kast is behoorlijk krap, met name om de blauwe nul-draad langs de 1-fase kWh-meters naar de aansluiting aan de bovenzijde te leiden. Anderzijds, een grotere doos zou slecht in mijn meterkast passen.

De derde 1-fase kWh-meter vond nog een plekje in een bestaande groepenkast vlakbij de groepsinstallatieautomaat.

Sparingen in de SEP-S6 modulekast

2x 1-fase en 1x 3-fase kWh meter gemonteerd

De installatie

Eerst maar eens alle PLUGWISE plugs (“Circles” en Stealth”) weghalen, want bij navraag begreep ik dat de PLUGWISE meters weliswaar via het Zwave / Zigbee netwerk door IUNGO worden herkend, maar dat het uitlezen van het vermogen niet lukt. IUNGO heeft zelf niet zoiets als een “Stealth” die in een montagedoosje past, dus moest ik nu toch maar de op DIN-rail te plaatsen Eastron ModBus verbruiksmeters (SDM 630 V2 voor de 3-fase aansluiting van de warmtepomp en SDM120 voor de enkelfase aansluitingen) gaan inbouwen.

Dus warmtepomp uitschakelen, spanning van de 3-fase zekeringskast en netjes de fasedraden met stickers identificeren. Maar toen ik de draden uit de zekeringkast en de pvc-buis trok was ik die stickers ook alweer kwijt. Oeps!

Met een verlengsnoer tussen de meterkast en de CEE wandcontactdoos en een kleine multimeter kon ik per fasedraad in de meterkast de fase op de CEE wandcontactdoos terugvinden…

Gelukkig levert IUNGO keurige en duidelijke gebruiksaanwijzingen mee en is de instelling van de kWh-meters zelf, incl. de toekenning van een Modbus-adres ook al door hen gedaan.

Voor de montage van de IUNGO controller zelf moest ik vanwege ruimtegebrek in mijn meterkast een houten bruggetje over een aantal leidingen in de meterkast fabriceren. Daarna was het een fluitje van een cent. Jammer is dat de breakoutbox niet is voorzien van een montageplaatje. Omdat ik geen fan ben van los aan draden hangende kastjes heb ik maar gekozen voor dubbelzijdig plakband. Mwah.

IUNGO controller gemonteerd op een “bruggetje” met daaronder de breakoutbox; aansluitingen vlnr: IP-kabel, modbus usb-stick, voeding, P1 kabel; op de breakoutbox links de vrije P1 kabel (nu nog naar PLUGWISE Smile) en de signaalkabel van de watermeter. Onder de P1 kabel naar de IUNGO controller en rechts de P1 kabel van de slimme meter (Kamstrup).

 

De kleine Qubino Zigbee plug kan 16 A aan en past ook in een klein hoekje onder het aanrechtkastje. Linksonder op de plug de (grijze) kleursticker. Een blauw ledlampje brandt als de Qubino is ingeschakeld.

 

De eerste ervaringen

De Qubino’s zijn ook al vooraf door het IUNGO-team bij de controller aangemeld en voorzien van een kleursticker. Via de namen van die kleuren is elke plug in de IUNGO-monitor geïdentificeerd en vervolgens kun je bij “Instellingen” heel simpel “blauw” wijzigen in bijv. “wasmachine”.
Nadat ook alle Qubino plugs een plekje in een stopcontact hadden gevonden was feitelijk alles direct plug&play. IP-kabeltje naar de LAN-switch, P1 kabel, via de breakout-box, in de Kamstrup smart meter, signaalkabeltje van de watermeter in de breakout box, modbus usb-stick in de controller en voeding aansluiten. En vervolgens wordt de IUNGO direct gevonden in het netwerk.

De IUNGO monitor. Rechts de 5 via Modbus aangesloten kWh-meters plus de watermeter. Onder de 12 Qubino stopcontact-plugs.

De IUNGO monitor levert mooie en overzichtelijke gebruiksgrafieken, die allemaal exporteerbaar zijn als plaatjes en als csv-bestand. Grafieken kun je ook zelf aanmaken onder een apart tabblad.

De IUNGO monitor is ook te vinden op de iPhone of op de iPad. Alles blijft binnen je eigen LAN, tenzij je bewust kiest voor het instellen van “Toegang op afstand”. Dat laatste gaat dan via een “eigen” vpn verbinding. Ikzelf had er al voor gekozen om een vpn-server op mijn router te installeren. Via die vpn-server heb ik dan vanaf buitenshuis een beveiligde toegang tot mijn LAN en vervolgens ook tot de IUNGO controller.

Puntjes op de i

Zo maar een vermogenspiekje van 100 kW???

Zo maar een vermogenspiekje van 100 kW???

Per saldo is IUNGO een verbetering boven PLUGWISE. Maar een paar kleine verbeterpuntjes zijn er nog wel:

 • Soms vertoont een grafiek van een Qubino plug een “spike” met vermogens tot over 100 kW. Het zijn ongetwijfeld artefacten, maar dat zou toch niet mogen optreden en het bederft door de automatische Y-schaal ook het zicht op het echte verbruik.
 • Je kunt met de instellingen-wizard gemakkelijk een statisch IP-adres toekennen, alleen blijft dat niet statisch en vervalt het telkens terug naar het eerste DHCP – ip-adres.
 • De capaciteit van de dataopslag in de Controller is (nog) niet duidelijk. Wel wordt de manier van opslaan als volgt aangegeven:
  • Als de geselecteerde periode niet ouder is dan 2 dagen, komt er in de CSV 1 data punt per minuut (gemiddelde waarde over 60 seconden).
  • Als geselecteerde periode niet ouder dan 13 maanden dan komt er in de CSV 1 data punt per 5 minuten.
  • Voor data ouder dan 13 maanden komt er in de CSV 1 datapunt per 6 uur.

Men geeft aan dat de data precies 10 jaar data worden opgeslagen. Dus als je minstens 1x per jaar de csv-bestanden downloadt behoud je in elk geval je data.

 • De instelling van tijdschakelingen is nog vrij beperkt; per schakelaar kun je opgeven op welke standaardtijden in- of uitgeschakeld moet worden. Althans ik heb nog niet kunnen uitvinden hoe ik mijn warmwater-warmtepomp naast een dagelijks aan- en uit- ritme ook eens per 14 dagen langer kan laten draaien t.b.v. de Legionella preventie.
 • De gebruiksaanwijzing van de Sensus MS8100 watermeter is opgesteld in letterhoogte 3 of 4…. Een loep erbij is wel wenselijk. Gelukkig is er een wat groter afgedrukte kopie te vinden op de IUNGO website.

Wat doe je er nu mee?

Natuurlijk had ik met PLUGWISE al, waar mogelijk, aardig bezuinigd op stroomverbruikers, dus wat dat betreft zal ik persoonlijk de IUNGO-investering niet zo gauw terugverdienen. Toch heb ik met IUNGO nu al nieuwe, aanvullende opties gevonden om standby-bezuinigingen te doen. Zo vond ik, dankzij de grafieken, een scherpere tijdklokinstelling voor mijn warmwater-warmtepomp. Tezamen bespaar ik daardoor toch weer ca 250 kWh per jaar extra boven de besparingen die ik al had gerealiseerd met PLUGWISE. Daarmee heb ik bovendien voor mezelf een nieuw referentiepunt (nulmeting) kunnen zetten in het kader van Lars Boelens Nationale Nulmeting Weken.

Daarnaast ben ik heel blij met de meelopende watermeter, waardoor bij ons thuis nu ook bewuster met drinkwater wordt omgegaan. Alweer: in geld bespaar je daarmee (nog!) niet echt veel, maar het zuinig zijn met drinkwater wordt wel steeds meer een aandachtspunt.

Wie IUNGO inzet om het bewijs te kunnen leveren van de energieprestatie van je huis kan overigens wel serieus geld terugverdienen: Immers met zo’n energieprestatie kun je bij veel hypotheekverstrekkers een behoorlijke extra lening krijgen tegen aantrekkelijke voorwaarden.

Zelf was ik ook erg gehecht aan de schakelmogelijkheden vanuit de iPhone app, o.a. voor de bediening van de grondpomp voor het besproeien van de tuin (ja hier kan dat!), die ik met PLUGWISE dreigde te verliezen. Met IUNGO is dat weer beschikbaar. Via VPN ook buiten de deur. En, hoewel het even puzzelen was: Ook met IUNGO kun je bepaalde schakelaars vergrendelen zodat je ze niet per ongeluk uit- en juist inschakelt.

Tot slot: Mensen kennen altijd vrij precies het brandstofverbruik van hun auto, maar weten zelden iets te vertellen over het energieverbruik in huis. Door regelmatig onze relaties te tonen waar je energie- en waterverbruik allemaal in zit en wellicht ook met deze blog, hoop ik een klein steentje bij te dragen aan de bewustmaking van het energie- en waterverbruik thuis. Bovendien leer ik mijn huis steeds beter kennen.

Juli 2020, Willem Boeke

Geplaatst op 2 Reacties

Nationale nulmeetweek

“Kunnen jullie ons helpen met een warmtepomp voor onze woning?” Zo begint meestal het kennismakingsgesprek als er om hulp gevraagd wordt. Op de wedervraag van hoeveel gas er afscheid genomen moet worden volgt meestal een stilte.

Sinds een jaar doen we niet meer aan advies maar aan hulp bij plannen maken en sinds een paar maanden hebben we dat aangescherpt tot “hulp bij het maken van plannen met een doel”. Want al het geadviseer over losse maatregelen, het werkt gewoon niet, het draagt nergens aan bij. Voor je het weet is iedereen elkaar achterna gelopen en ligt de straat vol zonnepanelen en schakelen tussen mei en september de omvormers in de straat zich uit omdat de spanning in het net boven de 253 Volt dreigt te komen.

Hulp bij een plan met een doel

En om plannen met een doel te kunnen maken hebben we inzicht in de uitgangssituatie nodig. Voor de moeilijke zaken komen we langs met een blowerdoortest-apparaat om de luchtdichtheid van de woning in kaart te brengen maar voor de eenvoudiger zaken hebben we de hulp van de bewoner nodig. We willen namelijk heel graag weten wat de huidige energierekening betekent. En dat willen we deze week in kaart brengen.

Nulmeetweek

Schrijf vanavond alle meterstanden op van gas, elektra (hoog, laag en ook de terugleverstanden als je stroom hebt) en je watermeter. Over een week zullen we een herinnering sturen om het nog eens te doen zodat we dan in een week zonder verwarming en bijna geen verlichting een soort basisverbruik van het huis kennen. In september doen we het dan nog een keer en dan hebben we van twee laagverbruikweken de meterstanden. Die informatie is heel waardevol om te begrijpen wat het jaarverbruik zegt over het gasverbruik voor verwarmen. En dat is weer belangrijk bij het maken maken van plannen met een doel. Maar dat leggen we in een volgend blog graag uit.

Formulier voor meterstanden

(deze tekst kopiëren en bijvoorbeeld in een telefoonnotitie-app zetten?)

Datum 1e meting:

Tijd:

Stand Gasmeter:

Stand Watermeter:

Standen Electra

Laagtarief afgenomen (+T1):

Normaaltarief afgenomen (+T2):

Laagtarief teruggeleverd (-T1):

Normaaltarief teruggeleverd (-T2):

Eventueel opbrengst omvormer:

 

Datum 2e meting :

Tijd:

Stand Gasmeter:

Stand Watermeter:

Standen Electra

Laagtarief afgenomen (+T1):

Normaaltarief afgenomen (+T2):

Laagtarief teruggeleverd (-T1):

Normaaltarief teruggeleverd (-T2):

Eventueel opbrengst omvormer:

 

Nabrander

Als je een slimme gasmeter hebt dan kan je op websites als Mindergas.nl voor €7 per jaar je meter automatisch online laten uitlezen en krijg je per dag inzicht in je verbruik. Je kunt er ook een gewoon gratis account aanmaken om je meterstanden in te voeren en inzicht te krijgen in de relatie tussen de buitentemperatuur en je gasverbruik.

Geplaatst op

Artikel: Plafondventilatoren

Zomernachtventilatie ….. het wordt steeds meer een ding door de frequentere hittegolven. In vaktermen hebben we het over de TO_juli-problematiek. Dat is de Thermische overschrijding in de warmste maand. Je kunt er aan rekenen met een TOB (temperatuuroverschrijdingsberekening) maar in de praktijk zie je dat zodra het een issue wordt mensen zelf maatregelen gaan nemen […]
Geplaatst op 12 Reacties

Hoe groot moet een EV-accu zijn?

Inleiding

In een elektrische auto zit een accu om de elektrische energie op te slaan die je nodig hebt om de motor aan te drijven.In tegenstelling tot benzine auto’s waar in alle modellen een tankje van een liter of 35-50 liter zit (75 als je een SUV hebt) is de accu van elektrische auto’s zo ongeveer het meest bepalende feature, meer nog dan vermogen, optrek snelheid of top speed. Maar hoe groot is nou groot genoeg? Een blogje.

1 kWh

PriusIn 2005 mocht ik als een van de eersten “hybride” gaan rijden van mijn baas. Ik werd keihard uitgelachen door mijn collega’s dat ik in zo’n foeilelijke Prius ging rijden. Bij de koffie waren de verlengsnoermoppen schering en inslag hoewel er van opladen met een stekker nog geen eens sprake was, er zat een accu in die remenergie omzette in stroom die gebruikt werd om weer op te trekken. Toen de regering een paar maanden later besloot dat de bijtelling van deze auto fors lager zou worden omdat hij toch wel erg zuinig en schoon was en bleek dat de auto zalig reed verstomde de moppen en hoorde ik af en toe zelfs afgunst. De 1,5 kWh Nikkel Metaalhydride accu verlaagde het verbruik van de auto tot ver onder de 5 liter/100 km en op 80 km wegen was er soms minutenlang geen motorgebrom te horen. Het dromen over een elektrische toekomst was begonnen. Toyota miste echter totaal welke kant de toekomst op bewoog, vergelijkbaar met Kodak dat de digitale camera ontwierp en hem vervolgens in de kast legde omdat het rare ding geen film nodig had. De doorontwikkeling van de auto ging tergend traag.

4 kWh

Plug In PriusIn 2008 probeerde een ondernemer in Californië of je in een omgebouwde Lotus Elise op laptop accu’s kon rijden. En dat kon! Helaas was die auto onbereikbaar voor de gewone man. Ik moest het doen met de opvolger van de originele Prius, eentje waarbij je de inmiddels 4 kWh grote Lithium-accu thuis kon bijladen. Ik was inmiddels zelfstandige en ik kon me in 2015 een tweedehands veroorloven. Ik sleurde me van laadpaal naar laadpaal waar ik soms een heel weekend lang aan de draad hing terwijl de accu na twee uur meestal weer vol zat, geen haan die er naar kraaide. Ik heb er een keer tijdens een hittegolf met storm in de rug 25 kilometer mee gereden zonder dat de motor aansloeg. Het verbruik viel me eigenlijk tegen, nog steeds 3 liter benzine per 100 km. Ik wilde all-electric!

20 kWh

Fiat 500eIn 2017 kon ik een Fiat 500 electric huren terwijl ik wachtte op de Nissan Leaf die was aangekondigd. De auto was een omgebouwde Fiat voor de Californische markt waar je alleen auto’s mag verkopen als zoveel procent van je vloot uitstootloos is. Een zogenaamde compliance car. Opladen met maximaal 3 kW zodat een lege accu 7 uur wachten betekende. Een pitstop bij een snellader behoorde niet tot de opties. De range-anxiety die dit teweegbracht was zeer leerzaam. De 150 kilometer was op zich prima (Weert-Amsteredam haalde ik) maar het lange opladen maakte de auto in de praktijk onpraktisch. Maar het was maar voor even en WAT een heerlijk rijdend autootje was het!

40 kWh

LeafEn toen kreeg ik mijn Leaf. VEERTIG kilowatturen opslag en opladen met een vermogen van in de praktijk 40 Kilowatt…..ik wist niet wat me overkwam! Binnen een jaar was ik de wereld rond, zo goed als al het laden deed ik met de bijgeleverde druppellader thuis. Af en to kwam ik ’s avonds laat thuis en moest ik ’s ochtends weer weg en dan zat de accu maar half vol en om die reden nam ik een laadpaal waar ik met slim laden ’s nachts ruim 6kW mee kan laden als het moet, dus zelf in een korte nacht van 7 uur zit de accu in zo’n noodgeval vol. Wel rij ik de accu geregeld van 100% naar 5% op een drukke dag als er op de plek van bestemming een benzinelul bij de laadpaal een statement staat te maken. Grootste gebrek dat de Leaf heeft : geen koeling van de accu tijdens het snelladen waardoor deze heet wordt. Om de accu te beschermen wordt de laadsnelheid verlaagd tot laadpaalniveau. Op warme dagen kan je daarom in de praktijk maar twee keer achter elkaar snelladen. Dat maakt het geen lange-afstands-auto. Voor mij geen issue maar niet ideaal.

60 kWh

Nissan heeft IETSJE meer ambitie dan Toyota en maakt sinds een jaartje de 60 kWh variant. Met die auto kan je de accu eigenlijk altijd van 90% naar 10% leeg rijden rijden waardoor je de accu serieus ontziet en deze nauwelijks zal slijten. De 50 kW die je over hebt is genoeg voor 250 echte kilometers dag tot dag gebruik. Voor de meeste Nederlanders is dat zat en op vakantie gaan is als je een paar keer de hele capaciteit gebruikt ook echt fijn, 300 kilometers aan een stuk tussen plaspauzes is prima. Laden gaat met een kilowatt of 50 waarmee je met een half uur laden half Nederland door kan, top! Nissan mist trouwens net als Toyota wat de potentie is van EV’s en wist mij in 1,5 jaar met 1 firmware update te verblijden die ik in een showroom moest ophalen. Tesla’s krijgen elke maand nieuwe features. Over the air. Meestal voor niks. En nog steeds geen actieve koeling van de accu.

80 kWh

Model YWaarmee we bij de 80 (nou ja, 75 dan) van de Model 3 en de Model Y komen. Deze auto kan dankzij hele goede cellen en actieve koeling laden met vermogens tot wel 250 kilowatt waardoor je de 40 kilowattuur die in mijn Leaf passen er in 10 minuten in kunt  stouwen, de accu blijft dan tussen de 25% en 75% waarmee van accu-slijtage hoegenaamd geen sprake meer zal zijn. Twee keer per jaar gebruik je dan de ruim 400km die er in wel degelijk in passen om op vakantie te gaan. Volgens mij de Goldy Locks accu. We moesten stiekem maar eens gaan nadenken over de volgende crowdfund actie:-)

Bigger is better?

Tesla, Porsche, BMW, Audi … ze maken ook auto’s met 100 kWh accu’s voor mensen die denken echt heel veel kilometers te maken en nooit willen laden langs de snelweg. Maar in de praktijk rijd je rond met een accu die 20% te groot is. Voor mijn gevoel is dit voorbij het optimum.

Conclusie

Met een accu van 60 to 80 kWh en batterijkoeling ben je het baasje.

Geplaatst op Geef een reactie

Wat wij van onze klanten leerden

Nee-Ja sticker

Over wat wij leerden van het helpen van particulieren en hoe dat uitmondde in de 80-60-40-praatplaat

De afgelopen jaren hielpen we talloze mensen die met verduurzamingsvragen naar ons toekwamen. Meestal was de vraag iets in de trend van “Ik heb alles al verduurzaamd en nu wil ik een warmtepomp” of  “Ik heb een jaren-dertig woning gestript en nu vraag ik mij af hoe ik hem nul-op-de-meter moet maken”.

Bij de keukentafelgesprekken die we na het kennismakingstelefoontje voerden kwamen we er vaak snel achter dat er naast het verduurzamingsvraagstuk onderliggende vragen lagen over levensloopbestendigheid, veiligheid, wooncomfort en de ratio achter investeringen in grote warmtepompen.

We merkten dat als we uitlegden dat een goede nulmeting in kaart kan brengen wat het uitgangspunt is en dat dit inzicht ook kan helpen een redelijk eindpunt vast te stellen dat past bij de ambitie van het gezin. De CO2-meter op tafel maakt ook meteen duidelijk wat een groot aandachtspunt is : die 2000 p.p.m. na een uurtje koffiedrinken is niet wat je wilt in je woonkamer.

Doordat we vervolgens een schets maakten van de route die afgelegd kan worden om uiteindelijk uit te komen bij een situatie waarin de logische volgende stap “iets anders dan aardgas” is brachten we rust in de tent. In stappen toewerken met een plan is zoveel relaxter dan onder dwang van een gemeente dit decennium het gas de deur uit moeten doen!

Nee-Ja sticker

Samengevat de drie belangrijkste inzichten:

 • Draagvlak voor uitvoering binnen het gezin worden sterker als ze integraal rekening houden met gezondheid, comfort, veiligheid, betaalbaarheid en niet alléén duurzaamheid

 • Een goede nulmeting is waardevol bij het komen tot nieuwe inzichten voorafgaand aan de planvorming

 • De zekerheid aanbrengen dat je met jouw plan voorbereid bent op iets anders dan aardgas brengt rust om vervolgens jouw geschikte moment te kiezen

En un momento dado zei een klant, die goed geluisterd had en al starend naar het plafond keek, tegen ons dat je op een fundament van een gezonde, comfortabele, veilige, betaalbare en ja ook duurzame woning met een goede nulmeting in staat bent om zelf je eigen plan te trekken. YES! Dat was hem!

80-60-40 huisje

Dus daar is ie dan, de door onze klanten bedachte 80-60-40 (en 20) werkwijze.

Over 80

In ons boek lees je in de inleiding van hoofdstuk 2 uitgebreid uit hoe het nu zit met de bovenste en onderste verbrandingswaarde van aardgas en we zagen dat als de retourtemperatuur van het water in je cv-circuit boven de 60 graden blijft je alleen met de onderste verbrandingswaarde te maken hebt. Maar dat is natuur- en scheikunde die bij het opleveren van een cv-ketel geen enkele rol speelt. “Zet hem maar op 80, dan word ik tenminste niet gebeld als het 10 graden vriest” is de houding van de gemiddelde installateur. Om het die installateur nog makkelijker te maken zijn er legio ketelfabrikanten die deze waarde maar vast voorprogrammeren in hun ketel. 80 graden dus.

Van 80 naar 60

Nu maken wij voor het gros van onze klanten warmteverlies-berekeningen van de startsituatie om daarna te kijken welke maatregelen welke effecten hebben. Geregeld zien we een hele grote afwijking tussen wat het model over de huidige situatie te vertellen heeft en wat de klant aan gas- of warmteverbruik opgeeft en we zijn tot het inzicht gekomen dat de oorzaak hiervan in de huidige slechte kierdichtheid van de woning ligt: de warmte waait zo hard weg dat er (vooral boven) niet tegen te stoken valt en we accepteren het dan maar dat het daar koud is. Het is belangrijk in te zien dat in een tochtig bushokje de grootheden comfort en energieverbruik communicerende vaten zijn:

Communicerende vaten

Wat er dus nodig is om woningen met elkaar vergelijkbaar te maken is een level-playing-field: kieren dicht zodat de warmte in ieder geval blijft hangen. Het is (voor woningen na 1900 in iedere geval) altijd zo dat je ze met een cv-ketel en radiatoren altijd warm en comfortabel kan krijgen. Daarvoor is het wél nodig dat de woning goed en comfortabel geventileerd wordt. Als je advies vraagt aan Paris Proof Plan dan betekent dat voortaan: comfort-balans-ventilatie met warmteterugwinning. Er zijn partijen in de markt die kiezen voor het aanzuigen van koude “frisse” lucht boven ramen maar wij hebben daar gewoon geen goede ervaringen mee. Wij bekennen nu kleur en onze keuze is comfortbalansventilatie met warmteterugwinning. Met de kieren dicht en comfortventilatie kan de cv-ketel ALTIJD terug naar 60 graden en kan dus elke HR ketel daadwerkelijk in het HR-bereik gaan draaien.

Tijd voor een plan

Omdat je met deze eerste stap, die je altijd zonder spijt kunt uitvoeren, heel veel comfort in de woning brengt én al heel veel gas bespaart (doordat warmte niet meer wegwaait en de cv-ketel mag condenseren, onder andere) krijg je tijd om een plan te maken voor wat je de komende decennia met de woning wilt. Een Paris Proof Plan bijvoorbeeld, of een plug-and-play HogeTemperatuur Warmtepomprenovatie, All-Electric infrarood met doorstromers, een Passiefhuis-upgrade, of desnoods aan de lagetemperatuurstadsverwarming dat is natuurlijk helemaal aan de bewoner. Als je voor de 80-60-40 werkwijze gaat dan wordt de volgende stap …..

Van 60 naar 40

Die 60 graden smaakt naar meer want stel nou dat je door een beetje slim extra isoleren en warmtelekken repareren (we kijken hier speciaal naar de kozijnen en het glas) de temperatuur van de cv-ketel op 40 graden zou kunnen krijgen! Dan heb je opeens een apparaat op je zolder hangen dat doet alsof het een warmtepomp is maar gewoon nog op het oude vertrouwde aardgas draait. Met een draai aan de knop kan hij heet gezet worden mochten we iets nog niet goed genoeg gedaan hebben. Wat hier bijvoorbeeld speelt is het afgiftevermogen van de radiatoren. Ondanks dat het huis veel minder energie verliest en er dus minder warmte afgegeven hoeft te worden kan het zijn dat de radiatoren een upgrade verdienen. Hier komt de combinatie leidingwerk anno 2020 maken (oude leidingen zijn vaak te dun en versleten) samen met lage temperatuur convectoren voor de woonkamer in beeld. Of vloerverwarming natuurlijk maar dat had je in je plan al lang bedacht. Mooi moment om nu dan die overschakeling te maken.

Stagelopen met je cv

We schreven  het net al maar nu wordt het dan echt tijd om serieus stage te gaan lopen:  ketel op 40 en elke dag de gasstand en de graaddagen noteren, liefst automatisch en gemonitord. Die twee samen vertellen je tot op de kilowatt nauwkeurig hoe groot de warmtepomp moet zijn (of hoeveel GJ-stadsverarming je af gaat nemen als bij jou de straat open gaat). Hoe het ook zij,  je hebt je warmtekeuzemoment* uitgesteld tot het moment dat het voor jou uitkwam om de energietransitie te maken en in de tussentijd woonde je in een lekker warm en gezond huis en besteedde je elke onderhouds-euro op een manier die bijdroeg aan jouw gekozen einddoel.

(en 20)

Als je klaar bent met jouw energietransitie is de kans behoorlijk groot dat je een warmtepomp (of samen met je straatgenoten een buurtwarmtepomp) hebt en kan je door je vloer ook water van 20 graden laten lopen en kan je tijdens de helaas steeds frequentere hittegolven fijn koelen in je huis. Met de deuren dicht om de hitte buiten te houden en de koelte binnen. En zonder de moord te stikken omdat je lekkere comfortabel balansventilatie met koelteterugwinning koos, lang geleden toen je je eerste stap zette.

*Warmtekeuzemoment is een term die we met liefde geadopteerd hebben van Marieke Wiersma van Grunneger Power

PS. Op 25 februari in Barendrecht ,op 13 maart in Weert en op 17 april in Eindhoven geven we weer inspiratiedagen waarop we diep ingaan op deze en vele andere vraagstukken rond het verduurzamen van woonhuizen, straten, flats en woonwijken. Leuk voor de beleidsambtenaar, installateur, projectontwikkelaar en huiseigenaar omdat het altijd over jullie eigen huizen en projecten gaat. We hebben er weer zin!

Geplaatst op Geef een reactie

Allereerste HuisFluister-sessie ooit!

Ik ga eens iets totaal nieuws proberen!

Op maandag 24 februari geef ik in de ochtend een lezing over hoe ik naar huizen kijk als ik er een plan voor help ontwikkelen. Na de lezing eten we een broodje (zit bij de prijs in) en daarna rijden we naar het huis van een van de cursusdeelnemers (ook in de Hoeksche Waard) om daar live een BlowerDoortest mee te maken waarmee we op kierenjacht gaan. Ik ken de woning alleen van foto’s dus jullie krijgen echt mijn eerste indruk en mijn denkproces. Na afloop van de blowerdoortest schets ik het plan in een huiskamersessie. De prijs is inclusief lunch op locatie en een jaar toegang tot het e-book van het Paris Proof Plan.

Hier kan je je ticket bestellen

Lars Boelen

HuisFluister-sessie