Intermezzo Klimaatimpact van jouw gewoontes

Het beste plan maak je zelf

Niet als inleiding, niet op de achterflap maar wel een eigen stukje met mijn opgestoken vingertje …..

Gedrag & Energieverbruik

Je kan isoleren tot je een ons weegt maar als je vervolgens de ramen open laat staan (“want je moet nu eenmaal luchten”), 20 minuten onder de regendouche staat (“want we hebben een warmtepomp die goedkoop warm water maakt”) dan loopt elk energieplan gierend uit de bocht.

Thermo-ondergoed

Gasketels hebben een vermogen wat berekend is op hoeveel vermogen er nodig is om de tapwaterbehoefte te voorzien, de CW-klasse. Waar een groot woonhuis met een kilowatt of 10 al prima te verwarmen is vraagt zelfs de kleinste douchebeurt al zomaar 15 tot 20 kilowatt. En de meeste ketels die ik tegenkom zijn CW-klasse 5 en hebben een vermogen van 30 kilowatt. Er is geen betaalbare warmtepomp die dat soort vermogens kan leveren. Daarom rekenen we warmtepompen uit op hoeveel vermogen het huis maximaal nodig heeft bij -10 Celsius.

Nu ga ik je bang maken: dit houdt in dat als het een dag lang kouder is dan -10 dat het huis langzaam gaat afkoelen!

Dat betekent in de praktijk dat je huis tussen 2000 en 2019 op 1 dag een of een paar graden af had kunnen koelen.

Warmtepompverkopers overtuigen je graag dat je je warmtepomp voor de zekerheid beter kunt berekenen op dagen van -15 of zelfs -20C. Iets wat sinds het begin van de metingen van het KNMI in 1900 nog niet gebeurd is.

En ik pleit er daarom voor om rationeel met de angst voor “gaat de warmtepomp het wel trekken” om te gaan. Je moet natuurlijk zorgen dat de pomp gaat waarmaken waar hij voor is aangeschaft en dat je afgiftesysteem daar ook bij past maar dan moet het ook genoeg zijn. Wat is er nou gezelliger dan in je thermo-ondergoed samen gezellig naar de Elfstedentocht te kijken?

En de verzekering dat je het op die dag toch warm hebt (het thermo-ondergoed) kost €30 per persoon. 

Douchen en Toilet

Het gebruik van Spa Blauw om onder te douchen is een bijna niet te bevatten luxe. Er de WC mee doorspoelen is iets waar ik me al serieus rot over voel. Daarom benoem ik regenwatergebruik altijd in mijn integrale adviezen. In België is het al verplicht en ik zou er niet rouwig om zijn als we hier ook die kant op gingen.

Tweet Tweet

Natuurinclusief renoveren zit soms in belachelijk kleine dingen als zorgen voor wat nestkasten. 

Ook de gezondheid van de mensen die je huis energiezuiniger gaan maken gaat me aan het hart. Dus steenwol, glaswol en zo liever niet. Natuurlijke isolatiematerialen wel, een stofkapje is genoeg.

En wat voor mijzelf een vingertje omhoog is:  niet iedereen is er op gesteld dat de woning zeer kierdicht gemaakt wordt waardoor het gekwetter van de vogeltjes niet meer te horen is. Dat is volkomen legitiem natuurlijk, het maakt integraal onderdeel uit van de woonbeleving. Gelukkig hebben we tegenwoordig volop decentrale ventilatieoplossingen waardoor de woonkamer in de winter efficiënt geventileerd kan worden terwijl de ramen in de slaapkamer op een kier kunnen voor frisse lucht en zacht regengedruis.

Mobiliteit

In een liter benzine zitten 10 kilowattuur aan energie. Daar kan een elektrische auto 60 kilometer op rijden. Maar de benzineauto dan maar omruilen voor een Tesla is niet de eindoplossing. We moeten proberen rationeler om te gaan met reizen. Zelf Skype ik steeds vaker, ook als het om binnenlandse klanten gaat. Het scheelt niet alleen veel reistijd die ik ook productief kan maken maar ook letterlijk veel energie.

FunVliegen

Aardig wat mensen gooien me uit hun tijdlijn door mijn gezeur over funvliegen. Ik heb zwaar boter op mijn hoofd want mijn ouders sleepten mij in mijn jeugd de hele wereld over. Ik heb meer vliegkilometers op mijn naam dan menig Nederlander in zijn leven zal maken maar ben sinds 2011 geheelonthouder. Ik heb besloten dat Europa voorlopig groot genoeg voor me is, er zijn nog zo veel plekken waar ik nog nooit geweest ben en zelfs naar IJsland kan je met een veerboot dus die staat op de bucketlist. Reizen voor familiebezoek en noodzakelijk zakelijk …. prima. Conferenties…..mwa, dan moet je wel echt een goed verhaal hebben. 

StudieVliegen & Love is in the Air & emigreren

Da’s wel een dingetje. Het is natuurlijk waardevol om kennis te maken met andere culturen maar het gevolg is wel dat er ook heel veel internationale relaties ontstaan waar Robert ten Brink dan weer vliegtuigen vol achterblijvers voor de wereld over gaat slepen ….. kweenie …. het woord “vaarwel” is niet voor niks uitgevonden.

Dronebeelden in reisprogramma’s

Ik zeur nog heel even door…. Sinds een paar jaar zijn reisprogramma’s met BN’ers (Gevaarlijkste Wegen en zo) enorm populair. Ze worden overduidelijk gesponsord door de VVV’s van de landen waar men naar toe gaat en alles wordt uit de kast gehaald om e.e.a. zo mooi mogelijk in beeld te brengen. Probleem hierbij vind ik dat wat getoond wordt NIET is wat je als potentiële ver-reizer te zien of te beleven gaat krijgen. Die dronebeelden van dat hagelwitte strand vanaf 50 meter hoog bestaan niet, het ligt op strandniveau gewoon vol aangespoelde teenslippers en polystyreen-bolletjes. 

Ik hoop trouwens dat we klimaatneutraal vliegen snel op de rit hebben hoor, de wereld is een prachtige plek. En ik ben heel blij met de prachtige documentaires van Floortje Dessing, ik geniet van de beelden en de verhalen maar voel geen enkele aandrang om het dan maar door een chique reisbureau te laten kopiëren. 

Poolreizen : NEE! En die groepsreizen voor CEO’s van banken…..mwa, nee dankjewel.

Biefstuk

Best taaie kost allemaal he? Nou ja…. Ik ben vele vleesvervangers aan het proberen en het vleesverlaten lukt steeds beter. Ik hoop dat er snel smaak en textuurvervangers komen voor zoervleesj en biefstuk. Mijn “rul gehakt” recepten zijn inmiddels allemaal omgecat naar “rul gehackt”, zonder klachten van de rest van de familie. Go VegaSlager!

Spullen

En ja we moeten ontspullen….. zei de gadgetfreak ….