Klustips om veel aardgas te besparen

Nu met de historische explosie van de gasprijs krijgen we veel vragen over hoe je snel veel aardgas kunt besparen. We komen bij onze woningopnames dagelijks veel creatieve oplossing (en terugkerende problemen) tegen. Hier een lijst die ik zal aanvullen als er me meer te binnen schieten of te horen krijg. Ik hou even niet bij of de totale kosten nu 10, 100, 1.000 of €10.000 zijn maar ik zal proberen de goedkoopste oplossingen hoog in de lijst te houden.

Belangrijk: veel van de tips hebben betrekking op het dichten van kieren. Zeker als je open verbrandingstoestellen in huis hebt zoals keukengeiser, open haard, gaskookplaat of VR-ketel MOET je minimaal een koolmonoxidemeter hebben EN een raam open zetten als je zo’n toestel gebruikt!

Eigenlijk niet echt een tip maar meer common sense: elke graad lager verwarmen bespaart plusminus 7% aardgas. Een trui en lekker warme sloffen kosten een fractie van die 7% besparen.

Tip 1: Koop daarom ook een CO₂-meter die aangeeft of je voldoende ventileert. Zo’n apparaat moet eigenlijk altijd onder de 1000 aangeven.

Tip 2: Zet de ketel op een zo laag mogelijke aanvoertemperatuur. 80 graden is maar zelden nodig, verlaag elke week met 5 graden tot je op een punt komt dat je denkt … dit gaat niet goed meer. Let op: je huis zal trager opwarmen maar wel efficiënter verwarmd worden.

Tip 3: koop een spaardouchekop want tapwater opwarmen van 10 naar 60 graden vreet energie. Als je de hoeveelheid water die je opwarmt halveert halveert ook de hoeveelheid gas die je daarvoor nodig hebt. Als het na de aanschaf van de douchekop opeens veel langer duurt voor de douche warmer wordt dan weet je dat je goed bezig bent, want het water stroom met halve snelheid van de ketel naar de badkamer. Vervolgtips: samen douchen (gezellig!) en douche uit tijdens inzepen.

Tip 4: Stel de slotplaat van de voordeur strakker af als die dat toelaat.

Tip 5: een deurdrangertje van een paar euro die de deur naar de gang dicht duwt. Als je een poes of hondje hebt: kattenluikje in de tussendeur.

Tip 6: Een zwaar gordijn naar de zolder houdt de warmte in ieder geval op de warmste verdiepingen want op zolder, oef, daar zitten echt verreweg de meeste kieren. Ik heb ook hele mooie oplossingen gezien met een schuifdeur naar de zolder.

Tip 7: Ga de kieren en gaten in het dak dichten. Koop een type flexibel blijvende pur (flexpur) en luchtdichte tape (geen ducttape want die verdroogt) om de volgende plekken af te dichten.

(Om ze op te sporen: zet de afzuigkap op maximaal en de afzuiging in de badkamer/wc . Hierdoor creëer je een beetje onderdruk waardoor je tocht opwekt, die je zeker als het ‘s avonds wat kouder wordt, makkelijk met je hand kunt voelen. Alternatief is een roodstaartje gebruiken)

* de rand waar dak en vloer bij elkaar komen. Let op, je hebt hier twee naden vlak bij elkaar: de balk die op de vloer ligt (de “muurplaat”) heeft vaak ook nog een kier waar onderdoor lucht lekt.

* de rand waar dak en muur bij elkaar komen

* de nok

* de randen rond dakkapel en dakraam

* de doorvoer van de cv-ketel en afvoerbuizen riool en ventilatie

* soms/vaak zit er nog een gat van 20×20 uit de tijd dat cv-ketels hun lucht van de zolder betrokken

* de naden tussen de dakplaten

* de balkkoppen van de gordingen die de muur in gaan (deze afplakken, niet purren)

Zo…. Dat waren er maar een paar, echt het dak is zelfs bij nieuwbouwwoningen vaak nog steeds een gatenkaas.

Tip 8: vaak is de afdichting van het ventilatieluikje van het Velux-dakraam verdroogd en verkruimeld. Bij Velux kan je zo een nieuwe afdichting bestellen.

Tip 9: De meterkast is vaak een gigantisch luchtlek, vooral als je een kruipruimte en/of houten verdiepingsvloer hebt. Let op: Officieel moet je boven en onder 100 vierkante centimeter ventilatie in de meterkastdeur hebben vanwege eventuele gaslekkage die kan ontploffen als een automaat vonkt én de gasmeter lekt (er wordt landelijk niet bijgehouden of dit ooit gebeurd is maar zo zijn de landelijke regels gemaakt). Ik tref maar hoogst zelden een veilige meterkast aan die hier aan voldoet. Het kan echt uit om proberen de luchtlekken langs alle leidingen door vloer en plafond af te dichten als je zo’n lekke meterkast hebt. En als je gasmeter uiteindelijk de deur uit is mag je eenvoudig de meterkastdeur dicht maken. De gasmeter had sowieso nooit bij de elektra geplaatst mogen worden.

Tijdens het doen van luchtdichtheidsmetingen plak ik de meterkast trouwens wel tijdelijk af om te laten zien hoe groot de luchtlekkages zijn. Maar dat haal ik na een kwartier weer weg.

Tip 10: Met Buva-Solidseal heb je echt goede en langdurig afsluitende tochtprofielen. Het is even een uurtje klussen per raam/deur maar echt de moeite waard!

Tip 11: De gaskookplaat vervangen door een inductiekookplaat. Dit is natuurlijk best een ingreep maar als je er toch aan begint dan is dit misschien het moment om de meterkast gelijk helemaal toekomstklaar te maken, dat scheelt in de toekomst 5x voorrijkosten als je nu de volgende groepen alvast laat plaatsen: overspanningsbeveiliging, koken, warmtepomp, laadpaal, zonnepanelen en waarom niet ook vast een accu, die komt toch binnen 5 jaar.

Tip 12: Een terugslagklep in de afvoer van afzuigkap. Koop gelijk een goede, die kost een paar tientjes meer dan de plastic klepper die niks doet maar dan heb je ook echt geen tocht meer uit de afzuigkap. (De filters trouwens 1x per maand in de vaatwasser).

Tip 13: Dakisolatie. Als het dak nog niet geïsoleerd is dan kan dat zeker veel opleveren. Zorg wel dat je een goed dampscherm goed luchtdicht aanbrengt want je wilt geen condenserend woonvocht achter je isolatie. Dat dampscherm is ook gelijk een heel goede luchtdichting dus je slaat er twee vliegen in 1 klap mee. Zelf ben ik fan van biologische isolatiematerialen als vlas, cellulose en houtvezel omdat je daar gelijk veel CO₂ mee vastlegt.

Tip 14: Het Luik naar de kruipruimte van een goede kaderdichting voorzien, of gewoon dichtplakken als je hem nooit gebruikt.

Tip 15: Als je nog ouderwets dubbelglas hebt in de woonkamer (te zien door met je telefoon een flitsfoto vlak bij het raam te maken en te kijken of alle reflecties dezelfde kleur hebben) dit laten vervangen door HR++ glas met warm edge afstandhouders. Let op: HR++ mag die naam al dragen bij een U-waarde van 1.2 maar je hebt al HR++ glas met een U-waarde van 0,8, dat scheelt nog eens 30% warmteverlies. Kies dus Zo Goed Als Redelijkerwijs Kan (ZGARK).

Inmiddels zijn er twee leveranciers (AGC en BENG-glas) van vacuümglas van 8mm dik met U-waardes van 0,7-0,45. Daarmee kan je in bestaande kozijnen isolatiewaardes halen die beter zijn dan Triple glas.

Tip 16: een stuk radiatorfolie of alufolie onder het tapijt/vloerkleed bij je reguliere zitplaats straalt de warmte van je voeten terug, heel comfortabel en gratis warmte.

Tip 17: Op badkamers kan je met een badkamer-veilige straalkacheltje in een paar seconden prettige warmte. Dan hoeft niet de hele dag de verwarming aan om het daar warm te stoken. (Aanrader)

Tip 18: Door je verwarmingssysteem waterzijdig in te regelen zorg je ervoor dat elke radiator de hoeveelheid water aangeboden krijgt waar hij voor ontworpen is. Opmerking: in veel jaren ‘60, ‘70 en ‘80 woningen zien we erg veel verouderde en gecorrodeerde leidingen. Zet die maar eens op de onderhoudslijst, dit is er eentje om mee te nemen bij het waterzijdig inregelen want daarbij zullen veel vastgeroeste radiatorknoppen ontdekt worden. Laat meteen een goede vuilvanger plaatsen.

Tip 19: Haal de radiatorombouw weg (sorry alle woonprogramma’s van Nederland) want als de radiator zo lelijk is dat ie uit zicht moet dan moet hij onderhouden worden. Vervang hem door een laagtemperatuur convector en kies hem zo groot als mogelijk omdat je daarmee de aanvoertemperatuur van de cv nóg verder kunt verlagen.

Tip 20: De vloer isoleren. Als je een kruipruimte hebt met een ongeïsoleerde vloer dan kan je die heel goed isoleren. Wel zorgen voor twee zaken: goede ventilatie aan voor en achterzijde van de woning en met dik landbouwplastic de bodem afdekken zodat er geen water meer kan verdampen. Daarna kan je of de onderkant van de vloer isoleren met gesloten cel isolatiemateriaal of isolatiechips (een lekker dik pak van 20-30 cm.

Tip 21 : Koken …. Uit grootmoeders tijd: een hooikist gebruiken om gerechten te garen (= aan de kook brengen en dan goed geïsoleerd een poos wegzetten. Daaraan verwant: 100=100, ofwel, als water kookt dan heeft het geen zin de vlam hoog te laten, draai hem zover terug dat er nog NET kleine belletjes zijn, het gerecht dan net zo gaar als op vol gas doorblazen. En daaraan verwant: de onvolprezen snelkookpan om aardappels snel te garen.

Een kleine inductiekookplaat is voor kleine huishoudens ook een uitkomst. Handig, snel en veel zuiniger dan aardgas omdat de kookwarmte in de panbodem wordt opgewekt.

En hier mag ook niet onvermeld blijven dat bijvoorbeeld vegetarische qipstuckjes veel sneller garen dan doodgemaakte dier. Het is gezonder, er zit geen salmonella in en voor de planeet is het ook een verademing.

Tip 22: Tesa raamfolie om oud enkel glas van een isolerende luchtlaag te voorzien.

Tip 23: Zonne-energie oogsten in de winter als de zon op de ramen staat, als de zon onder is de gordijnen dicht. En hier in Limburg doen we de rolluiken omlaag die een dikke laag stilstaande isolerende lucht buiten het glas verzorgen.

Tip 24: Behandel deuren naar koude ruimtes (schuur, garage, bijkeuken, kelder) als buitendeur qua tochtprofielen want er komt vaak veel kou en tocht vandaan.

Tip 25: de kier onder de voordeur (de achterdeur sluit vaak veel beter vreemd genoeg) kan je goed luchtdicht maken met een valdorpel. Dit is wel een klusje waar je handig voor moet zijn helaas.

Tip 26: Als je een nieuwe ketel hebt maar nog een ouderwetse aan/uit-thermostaat vervang die dan door een modulerende thermostaat. Deze laat de ketel zachter branden als de ingestelde temperatuur bijna is gehaald waardoor hij efficiënter brandt.

Ik zal dit lijstje aanvullen als er nog meer tips en inzichten binnenkomen.

Succes met Klussen!

Lars

(Als je zo ver gekomen bent en je vindt dit zinvolle tips, misschien wil je dan wel op mij stemmen voor de Duurzame 50?)

https://www.duurzaamgebouwd.nl/stem-op-je-favoriet-voor-de-abn-amro-duurzame-50-2021

Dankjewel!

PS. Het hoe en waarom van alle tips staan uitgelegd in ons doe het zelf eboek Paris Proof Plan:

https://www.parisproofplan.nl/product/paris-proof-plan-het-eboek/#tab-reviews


Reacties

11 reacties op “Klustips om veel aardgas te besparen”

  1. Ronald Prins avatar
    Ronald Prins

    Lars,

    Lees met plezier je blogs. Kun je ook eens aandacht besteden aan all-electric, stadsverwarming?

  2. Hoi Lars, tip4 is natuurlijk een open deur, maar wel een tip die ik nooit eerder heb gezien. Bedankt!!

    1. Dit kan zomaar 0,2-0,5 luchtwisseling per uur corrigeren!

  3. Hele zinvolle tips!

    Kunnen we aub jullie PPP combineren met mijn Plan Duurzaam en Sociaal Nederland?

    Vanuit 30 jaar ervaring vraag ik beter te letten op efficiency over hele jaar van gasloze #verwarmkoelinstallaties. Aub niet afwentelen op zonstroomakkers, want grond is nodig voor #voedsel en #bouwstoffen uit Nederland.

    Verwarmen/koelen van gebouwen 40% van klimaatprobleem, industrie 30%, intensieve landbouw 15% en verkeer 7% (Planbureau Leefomgeving, 2017).

    #PVTzonpanelenbron voor warmtepomp op gebouwen is beste oplossing voor energietransitie, met behoud grond vr #duurzaamvoedsel vanuit locale boeren.

    En voor behoud van grond voor nieuwe houtsnipper-bossen waarmee samen met snippers die nu uit natuur in biomassacentrales worden verbrand, 600.000 #houtsnipperwoningen kunnen gebouwd.

    PVT levert stroom en warmte/koelte. Warmte/koelte via radiateuren uit #buitenlucht. Ook #indonker, winter en zonder ventilator.

    PVT verbruikt 2x minder stroom dan “de” warmtepomp met ventilator-luchtbron en PV-zonpanelen.
    Dus #2xminderzonstroomakkers en windmolens op land nodig.

    PVT is voor gemiddelde woning na 15 jaar #Eneutraal verwarmen €3000 #goedkoper dan “de” combi.
    Bij stroomoverschot naar warmtetank #Zelfvoorzienend.

    #Onderzoek en #beleidsadvies in
    https://www.linkedin.com/pulse/stemwijzer-stop-pv-zonpanelen-en-promoot-voor-stroom-ad

    Groeten Ad van Dortmont a.van.dortmont@gmail.com 06 33738960

  4. Henri van Hooijdonk avatar
    Henri van Hooijdonk

    Veel goede tips, ga zo door, het zijn de kleine besparingen die opgeteld de moeite waard zijn, prima hoor..

  5. Martijn van Hoorn avatar
    Martijn van Hoorn

    Bij tip 21, koken, een super saver pastarecept:
    tomaten, paprika, ui in de blender tot saus maken. In de pan (op de inductiekookplaat natuurlijk). Vegetarisch gehact of kipstucjes erbij. Aan de kook, rauwe pasta erbij. Vuur laag, deksel erop. Klaar in no-time wanneer de pasta gaar is. Minimale moeite en energie: als de zon schijnt kan je Zappi laadbox gewoon in eco++ modus doorgaan met het opladen van je elektrische auto 🙂

  6. […] hopen u binnenkort te mogen bezoeken aan huis. Intussen kunt u op de deze link bekijken hoe eenvoudig het soms kan zijn energie te […]

  7. W. Robles avatar
    W. Robles

    Nog een tip. Monteer een closed in boilertje in een keukenkastje, hoeft niet bij ieder beetje water het hele leidingsysteem vol te lopen met warm water, (én het scheelt oerwoudgeluiden uit de badkamer als je water pakt terwijl er iemand onder douche staat)
    Verder kun je in de herfst de airco ‘s’avonds een beetje bij laten verwarmen, kan de thermostaat lager blijven.

  8. Ferdinand avatar
    Ferdinand

    Voor tip 10: ik heb deze gebruikt bij de voordeur:
    https://www.sloterop.nl/afdichtingen/tochtstrips/qlon-tochtstrip-3121/qlon-tochtstrip-ql3121-15mm-verfbestendig-zelfklevend-zwart-doos-a-7mtr.html
    Samen met een goede brievenbus (https://hmbx.nl/) is de hal nu een stuk warmer.

    En tip 0: meterstanden bijhouden! Kost je helemaal niks, alleen wat tijd. Elke zondagavond even de meterstanden opschrijven zodat je kan zien wat je verbruik is en het effect van maatregelen. Bewerken kan in bijvoorbeeld Excel.

  9. Heb je misschien ook tips voor schoorstenen die nu niet in gebruik zijn, maar misschien ooit nog gebruikt gaan worden? Nu heb ik weleens kaarsjes aan in de open haard (die dus niet meer als open haard gebruikt wordt), maar durf die schoorsteen toch ook weer niet vol te proppen met isolatiemateriaal.
    En zou zo’n terugslagklep die je bij tip 12 noemt ook wat zijn voor de afvoer van de droger?

  10. Tip 15: ik had begrepen dat de levensduur van het vacuumglas kort(er) is (verlies van het vacuum UV impact op de opgedampte lagen). Enig idee hierover?
    Tip 16: is dit ook een geschikte tip bij vloerverwarming?
    Tip 20: Wat te doen bij jaren 70 doorzonwning waarbij de kruipruimte onder het doorzondeel niet toegankelijk is en er wel al vloerverwarming is aangelegd? Mij werd verteld een paar gaten in de vloer te (diamant-)zagen en het geheel af laten vullen met schuimbeton. Sympathiek idee, maar zou graag zeker weten dat er zich later niet alsnog een Ooops-momentje manifesteert. Uw gedachten hierover?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *