Koop géén warmtepomp, neem een CV-ketel

Terugkijkend op het afgelopen jaar verbaas ik me over hoe mijn rol als onafhankelijke adviseur aan het veranderen is. Toen ik drie jaar geleden begon als HuisFluisteraar dacht ik nog dat ik mensen vooral uit zou moeten leggen hoe ze zo snel mogelijk aan de warmtepomp konden, nu ben ik vooral bezig met keihard op de rem trappen. Om gas te geven, dat wel.

Koude huizen door warmtepompen

De kranten staan boordevol artikelen van mensen die halsoverkop aan de warmtepomp gingen en nu met een koud huis zitten waar buiten een brommende ijsmachine rookwolken staat uit te blazen voor het keukenraam. En om heel eerlijk te zijn, ik zie dat al een poos aankomen. Cowboys die even warmtepomp-advies komen geven zonder (de woning van) de klant te doorgronden.

Goedkoop is duurkoop

Mijn particulieren-advies is onder andere zo duur omdat ik twee tot drie uur bij mensen thuis aan de keukentafel zit om naar ze te luisteren en om uit te leggen wat er allemaal nodig is voordat de warmtepomp überhaupt een optie is. Ik heb die tijd ook nodig om een gevoel te krijgen bij het huis. Meestal begint pas bij het derde rondje te dagen hoe dit varkentje gewassen moet worden. Dat beeld schets ik dan op een A4’tje en je ziet de rust en ontspanning terugkomen. Dit wordt een plan voor hún huis, voor hún wensen, voor hún problemen.

Vervang de CV-ketel

vakman sluit CV-ketel aan

En steeds vaker luidt het advies: vervang de oude CV-ketel door een tijdelijke nieuwe (het liefst een WisselKetel van een installateur die aanhaakt bij dat idee). Want we hebben een paar jaar nodig om het huis in stappen klaar te maken voor de toekomst. En we hebben de tijd! Als we voor 2030 klaar zijn ben je nog steeds een van de eersten die om is. Vanuit het klimaatoogpunt waar de politici in Den Haag zo op hameren is het ook veel belangrijker om nú veel gas te besparen dan om snel over te gaan op elektra want die komt voorlopig nog uit kolencentrales in de koude winternacht. En ik vind het ook oerdom om nu snel een dure warmtepomp te nemen (“Lekker veel subsidie!”) terwijl de energie nu met bakken uit het huis wegwaait. Het is veel goedkoper te besparen dan op een andere manier warmte in je woning te pompen.

7 miljoen woningen, één plan

We hoeven er nog maar 7 miljoen, dus ik leg mijn adviesmethode hier nog 1x uit, we hebben haast:

  • Verkoop geen spullen maar een plan, luister naar je klant!
  • Investeer in de warme ruimtes, dáár gaat de energie verloren
  • Een nieuw dak, isoleren of na-isoleren kan daar heel goed bij horen, hoeft niet altijd
  • Maak kieren dicht (tip : de voordeur kiert ALTIJD : nastellen & Solidseal renovatierubbers plaatsen, mijn boeklezers krijgen een fijne korting via de Perks-pagina)
  • Ga voor HR+++ glas in warme ruimtes (in 2019 komt zelfs vacuümdubbelglas op de markt!)
  • Maak een ventilatieplan (hier gaat 75% van je tijd in zitten)
    • Keuken (afzuigkap), badkamer, wc, woonkamer, slaapkamers
  • Zet de aanvoertemperatuur van de CV op 40-45
  • Als de CV einde levensduur is, plaats een tijdelijke HR-ketel (WisselKetel)
  • Bereken (met transmissieverliesmodel) of afgiftecapciteit op lage temperatuur genoeg is
    • als je tekort komt aanvullen met LT-convectoren
  • Als gratis service scan je de woning nog even op energieverspillers
  • Laat ze het huis een winter ervaren in de nieuwe configuratie
  • Ga dan terug naar de klant
  • Maak een plan voor het uitfaseren van de CV voor iets anders
  • Verkoop eventueel de warmtepomp.

Ja, de warmtepomp komt pas als allerlaatste, ik weet het, maar dit is de enige manier waarop je je woning echt comfortabeler maakt en de afscheid neemt van het grootste deel van je energierekening. Het is trouwens goed mogelijk dat tegen de tijd dat je toe bent aan een warmtepomp, we zijn 3-4 jaar verder, er nieuwe warmtepompen zijn die beter in te passen zijn, of dat tegen die tijd duidelijk is dat in jouw wijk lage temperatuur stadsverwarming komt, of wat anders. Dat doet er niet toe, je huis is sterk verbeterd, de energierekening fors verlaagd en je hebt geïnvesteerd in kwaliteit die je huis meer waard maakt.

Als je alles wilt weten over mijn werkwijze en er zelf mee aan de slag wilt (ik kan niet 7 miljoen huizen bezoeken) moet je op deze site maar even in de gratis introductieversie van het boek kijken, of een abonnement nemen op het hele boek en de kennisdienst die ik aan het bouwen ben.

Lars Boelen, Huisfluisteraar

Dit blog maar dan iets technischer (voor de installatievakman/vrouw) werd eerder gepubliceerd op Installatie.nl


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *