Woonkamer-tool

Het beste plan maak je zelf

Hoe fijn zou het zijn als je de cijfers in de vingers hebt?

Elke keer als je bij een klant zit in de woonkamer schiet het door je hoofd: als deze woning verduurzaamd wordt dan zal het project uiteindelijk beoordeeld worden op maar 1 aspect: kan de woonkamer warm genoeg gestookt worden op de koudste dag van de eeuw? De slaapkamers worden namelijk door de klant altijd al op prio 95 gezet: “hier stoken wij nooit”. En voor de badkamer zal bij-verwarmen met infrarood bijna altijd nodig zijn en die ruimte komt daarmee ook altijd goed. Blijven over de keuken en  woonkamer. De keuken is vaker wel dan niet onderdeel van de woonkamer en als het een losse keuken is dan wordt er meestal niet geleefd. Blijft over de woonkamer, hoe zit het daar mee?

Met de woonkamer-tool hebben we een typische doorzon-woonkamer van 8×4 meter gemodelleerd. Wat is er nodig om deze woonkamer bij -10C en windkracht 5 warm te houden. Dan heb je gelijk de meest extreme situatie te pakken. Als dat goed gaat dan gaat het altijd goed. Let op: de tool gaat over alleen die koudste dag, 24 uur lang de meest extreme omstandigheden! De uitgestoten kilo’s CO2 gaan dus ook alleen over die ene 24 uurs periode!

woonkamer-maten

De groene waardes kan je aanpassen als je een andere vorm wilt kiezen. Al naar gelang je kiest voor vrijstaand, hoekwoning of tussenwoning krijg je 2,1 of nul koude buitengevels.

Het rekenmodel zal op het eerste gezicht nogal intimiderende veel getallen bevatten maar je gaat ze snel in de vingers krijgen.

Comfortissues

 

De 80-60-40 methode richt zicht op verduurzamen door comfortproblemen op te lossen dus de meest voorkomende hebben we in een kader gezet. 7 aspecten waar je eigenlijk op zou moeten letten als je je klant helpt. Tijdens het draaien aan de knoppen ga je ontdekken dat stuk voor stuk deze issues op gelost worden waardoor je in stappen dichterbij het eindresultaat komt : een woning die gezond en comfortabel verwarmd kan worden met iets anders dan aardgas.

 

 

Rechtsonder vind je een kladblokje waar je je resultaten van tussenstappen in kunt bijhouden.

kladblaadje

<Gebruiksaanwijzig verder uitwerken>

Hier de woonkamertool

 

Discussievragen:

  • Leg uit wat de relatie is tussen de ingevulde buitentemperatuur en de COP van de warmtepomp.
  • In de 21e eeuw is het in Nederland 1 dag 24 uur lang onder de -10 gebleven, het was tijdens deze vorstperiode stralend mooi weer. Reflecteer daar op in relatie tot het benodigde piekvermogen.