Van EHBO naar Energie-Hulp Bij Ontwerpen

EHBO noemen we dat: Eerste Hulp bij Opdracht tekenen. Want zo voelt het meestal, verbanddoos op tafel en redden wat er te redden valt. De handtekening onder de bouwvergunning is immers net droog, de bakstenen zijn al besteld, en wij mogen proberen van het droompaleis zo’n “nul-op-de-meter woning” te maken.

Geregeld krijg ik een nieuwbouwklant aan tafel met de vraag: “is de CV-ketel in het ontwerp van de architect nog te vervangen door een warmtepomp of is de woning daar helemaal niet geschikt voor?”.

“Zo heet dat toch, als je geen energierekening hebt?”


Er komt heel wat kijken bij een doordacht (energie-) ontwerp van een woning. Als het ontwerp al klaar is dan vergt het behoorlijk wat creativiteit en ervaring om de woning toch nog energie-neutraal of klimaatpositief te krijgen. Maar geen nood, ik vind die puzzel juist leuk en help graag!

Échte Hulp bij Ontwerpen


Als je diep in m’n hart kijkt dan wil ik eigenlijk al aanschuiven als de architect gaat schetsen met de klant. Dat klinkt alsof ik op de stoel van de architect wil gaan zitten, maar dat wil en kan ik helemaal niet! Wat ik wél heel goed kan is mijn ideeën uitwisselen met de klant en z’n architect over beschaduwing van raampartijen, zonwering, de beste keuze van de bouwwijze en het energiesysteem (warmtepomp, of niet…) en de slimste inbouwplaats daarvan, de ventilatiewijze en het goed inpassen van ventilatiekanalen en de wandopbouw om er maar een paar te noemen. Het voelt nu echt heel onaardig om aan de klant te moeten vragen of de overstekken bewust zo klein gekozen zijn terwijl de architect al lang weer uit beeld is. En of de bakstenen gevels een eis waren uit het bestemmingsplan of dat dit een eigen wens was.

Door een paar van dit soort vragen te stellen aan de klant komt deze er (soms met een schok!) achter dat er over de energiezuinigheid, de duurzaamheid en het dagelijkse comfort van het ontwerp nog veel te weinig is nagedacht.

De echte kosten van een nieuwbouwproject


Woningen worden veelal ontworpen en gefinancierd op basis van maar twee aspecten: De omvang van de hypotheek en kwaliteit op basis van het bouwbesluit en van de Laagste Prijs Garantie. Door op een andere manier te kijken naar “kosten” en die ellendige “Laagste Prijs Garantie” kan ik de  klanten hele goede diensten bewijzen.

Mensen kijken raar op als ik ze vertel dat ik kan helpen met een bijna gratis extra hypotheek van €25.000 als het energieplan voorbij nul-op-de-meter gaat. Ik neem mijn klanten mee op een tijdreis van 5, 10 tot wel 30 jaar en kijk door die toekomstbril naar hun droomhuis. De kostprijs van de woning blijkt dan opeens maar één van de aspecten te worden en de meerinvesteringen in echte kwaliteit blijken opeens logisch, haalbaar en betaalbaar*.

Een energie positieve-woning met meerwaarde

Ik werk er hard aan om het concept van de “energiepositief-denkende” adviseur bekender in de markt te maken (Soms met spectaculair effect). Mijn adviezen leiden  tot enorme sprongen in comfort en duurzaamheid.
Ook in renovatieprojecten werk ik nauw samen met de architect en de aannemer. De energie-adviseur treedt daarbij op als het coördinerend aanspreekpunt voor alle energie- en duurzaamheidszaken. Met mijn uitgebreide rekentools in de gereedschapskist berekenen ik de optimale opbouw van de thermische schil en de bijbehorende energie- en ventilatiesystemen.

Van bouwbesluit naar Nul-op-de-Meter, en veel beter!

DISCLAIMER

Ik ben vooral GEEN financieel adviseur! Ik adviseer klanten om zelf zaken uit te zoeken waar ze eerder geen weet van hadden en om dit te bespreken met hun eigen financieel adviseur. Alle advies wordt uitsluitend gegeven vanuit het idee een comfortabele en energiezuinige woning te realiseren.


Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *